Laden...
Naar Facebook
Naar Twitter

Nieuws

20 mei 2019

 

 

21 juni 2017

 

Jeroen Blankert (1966) groeide op tussen terpentine, ezels en paletten.
Vader Barend Blankert en moeder Koos van Keulen zijn belangrijke Nederlandse figuratieve schilders.
Eigenlijk wijdde bijna iedereen uit de familie Blankert zijn of haar leven aan de kunst, zo niet als schilder,
dan toch als graficus of op zijn minst als kunsthistoricus. Niet voor niets staat schilder H. W. Mesdag
ergens in dezelfde stamboom.

 

Het kon niet anders of Jeroen, de jongste loot aan de stam, zou ook iets beeldends gaan doen.
Dat deed Jeroen dus niet.  Jeroen wilde drummer worden. Hij vertrok naar Amsterdam om te gaan
studeren aan het Sweelinck conservatorium. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en talent
laat zich niet verloochenen – nog voor hij zijn studie afgerond had, stond hij al te schilderen.

 

En zo betrad hij het volwassen leven met een drumstok in de ene en een penseel in de andere hand.
Als vrijbuiter gezegend met een enorme dadendrang en een afkeer van het gereguleerde werkende
bestaan raakte hij verzeild in verschillende avonturen. Hij schilderde decors, drumde voor Ellen ten
Damme, Joop van den Ende en Bettie Serveert, is al weer geruime tijd uitbater van het ongeëvenaarde
Amsterdamse cultuurpaleisje De nieuwe Anita, en runde tijdelijkook zijn eigen galerie, Foie gras.

 

Al die tijd bleef het schilderen de enige constante. Een aangeboren talent, stevig doorschilderen en een
groot respect voor ambacht en techniek; na meer dan twintig jaar heeft dat een imposant figuratief oeuvre
opgeleverd. Intens gekleurde landschappen, tronies, naakten en gebruiksvoorwerpen, felrealistisch met
af en toe een cartoonesk randje, zijn werk is net zo afwisselend als zijn levenspad.

 

Het blijft een raadsel wat Jeroen Blankert uiteindelijk is geworden. Drummer? Schilder? Kroegbaas?
Galeriehouder? Cultuurpaus? Er is maar één ding zeker. Jeroen Blankert is – zoals het een echte
Blankert betaamt – geïnteresseerd in het beeld. In het picturale resultaat van zijn handwerk. 
Niet in de verhalen erachter. Verhalen, die heeft hij al genoeg van zichzelf.
 

 

 

1 mei 2017

Column vaste gast: Aaf Brandt Corstius

Eend

Koningsdag staat voor mij synoniem aan: vals geblokfluit, Barbies van vijftig cent (van die Barbies met haar dat door het vele spelen en in bad gaan is veranderd in een bos harde, blonde dreadlocks) en La Vallade. O, en aan de hele tijd per ongeluk zeggen dat het Koninginnedag is.

Onze dagindeling op Koningsdag is simpel: eerst proberen de kinderen wat te verkopen (dat lukt niet), dan proberen ze wat te kopen (dat lukt wel), en dan verlaten we de kolkende Bredeweg en Hogeweg en wandelen we naar La Vallade om iets te eten en naar de bandjes op het podium te luisteren.

Toen mijn dochter twee was, noemde zij een hond een wafwaf en dat hoorde een vrouw die naast ons eend zat te eten aan de lange houten tafels op het terras. Mijn dochter at ook gretig van de eend. ‘Lekker is je kwak-kwak hè?’ zei de vrouw.

De zon gaat altijd net weer een beetje schijnen als we bij La Vallade zijn aangeland, ik weet ook niet hoe dat komt. Het is een wet van Koningsdag. Het is ook altijd net op dat moment dat je gerust een alcoholische versnapering voor jezelf kunt bestellen. Er speelt een bandje – vaak De Biet, de band van mijn schoonneef. Mensen dansen wat, kinderen zitten op schouders, en op de dijk zitten ook nog een heleboel mensen, lekker uitgeput van een dag live Marktplaatsen.

Eigenlijk is mijn hele Koningsdag goed als ik een uur op het terras van La Vallade ben geweest.

We noemen een eend nu, jaren later, nog steeds een kwak-kwak. 

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞


Aaf Brandt Corstius is columniste/schrijfster/publiciste/
redactrice, buurt-bewoner en is vaste gast aan tafel bij La Vallade (da's toch leuker dan DWDD).


Foto: Marc Deurloo

 

21 april 2017

Koningsdag 2017

Naast De Biet hebben we dit jaar ook een uurtje open podium voor de Popschool. 

De bar wordt bemand door onze de buren om er een nog groter buurtfeest van te maken. Ook zin om gezellig mee te helpen? Meld je aan bij Tara via: reserveringen@
lavallade.nl. Een deel van de winst gaat naar Plan, cycling for children in Vietnam.

24 juni 2016

Kleine doch belangrijke nieuwtjes

- Wij krijgen in de zomer versterking van vakantiekoks Marc Phillipart en Relinde Fontaine. Daarnaast zijn wij nog op zoek naar ervaren gastkoks, warmhartige bediening en enthousiaste afwassers.
- La Vallade-held Tom Mulder is de hele maand augustus (een van onze drukste maanden) aanwezig om mee te helpen. Wij verheugen ons erop.
- Wist je dat onze La Vallade-Spotify-list continu geüpdatet wordt? Check it out here!

 

20 juni 2016

Zomerrecept: Nougatine parfait

La Vallade-kok Steven Schierbeek is de man achter het lenterecept.

Ingrediënten:
· 8 eidooiers
· 500 ml slagroom
· 150 gram suiker
· 150 gram hazelnoten
· scheutje water

Klop de slagroom tot yoghurtdikte en zet in de koeling. Klop de eidooiers schuimig. Zet de suiker met een scheutje water op middelhoog vuur in een schoon steelpannetje totdat er een mooie donkerbruine karamel ontstaat. Giet de helft van de karamel al kloppend bij de dooiers (voorzichtig). Blijf kloppen tot de dooiers volledig zijn afgekoeld. Meng de rest van de karamel met de hazelnoten en laat afkoelen op een bakpapiertje. Draai het in de keukenmachine tot poeder (nougatine). Meng met een spatel de slagroom en de eidooiers. Schep hier voorzichtig de nougatine doorheen (bewaar een beetje voor de garnering). Schep het mengsel in een cake blik of iets dergelijks. Zet de parfait minimaal 4 uur in de vriezer om op te stijfen. Bon appétit! 

 

27 mei 2016

Overdag open!

De vele verzoekjes én het nieuwe terras brachten ons op het idee om in het weekend ook overdag onze deuren te openen. Vanaf juni kun je op zaterdagen en zondagen ook vanaf 11 uur bij ons terecht. Wij serveren dan tarte sucré en salé (zoete en hartige taart). Op=op.

 

8 mei 2016

Borrelen

Elke laatste zondag van de maand is La Vallade dè plek voor een borrel (van 14-16 uur). Met vrienden, geliefden of juist vage bekenden. Het thema van deze 'Rendez Vous Entre Nous' wordt via Facebook bekendgemaakt. De petites bouchées (kleine hapjes) zijn van het huis.

 

20 april 2016

Koningsdag 2016

roi2016

 

17 maart 2016

Column vaste gast: Gijs Groenteman

Eten wat de pot schaft

Het moderne leven kent heel wat kwellingen. Zelf heb ik bijvoorbeeld vier kinderen, dus dat zijn er voor mij persoonlijk al vier. Dan ben ik ook nog ZZP’er, dus moet ik me voortdurend afvragen hoe het met de toekomst van de ZZP’er gesteld is, terwijl ik niks van belastingzaken snap. Verder wil ik links zijn maar ook redelijk, dus breek ik me het hoofd over de vluchtelingencrisis. Hoe kan je humanitair zijn, rechtvaardig zonder dat de boel uit de hand loopt? Ik heb daar dus helemaal geen antwoord op, weer een dagelijkse kwelling. 

Maar de allergrootste dagelijkse kwelling vind ik eten. Niet dat ik niet van eten houd, ik ben er juist stapelgek op. Maar het avondeten weet op een of andere manier elke dag weer, om een uurtje of vier, als een grote kwelling op te doemen. Want koken vind ik hondsmoeilijk. Dus altijd maar weer de oninspirerende keuze moeten maken tussen ravioli / kibbeling / spaghetti met tomatensaus / vissticks / hamburgertje, bevalt mij helemaal niks.

Daarom houd ik zo van La Vallade. Bij La Vallade voel ik mij thuis, maar op een manier die veel beter is dan thuis. Omdat het behang precies goed oud is, de lampjes ook en er gewoon kraanwater wordt geschonken (zonder dat je erom vraagt). En de bazin voelt ook heel erg als thuis, als een moeder die je zou willen hebben. En ze geven eten wat de pot schaft. Dus ik hoef er niet over na te denken, wat ik héérlijk vind. Maar het is veel, véél lekkerder dan het eten dat de pot bij mij thuis schaft. Ik zou eigenlijk dolgraag in La Vallade willen wonen.

Gijs Groenteman is schrijver/presentator/journalist, buurt-bewoner en is vaste gast aan tafel bij La Vallade (da's toch leuker dan DWDD).

 

 21 april 2015

Koningsdag 2015

Net zoals ieder jaar pakken wij groots uit met Koningsdag. Huisband De Biet en verschillende plat-du-jours maken ons feest compleet. Nou ja, bijna compleet dan... want ben jij er ook bij?


 

3 april 2015

Column vaste gast: Jim Jansen

 La Vallade - Jim Jansen

Koningsdag verloopt voor mij al jaren volgens eenzelfde stramien. Sinds ik kinderen heb, begint de dag in de krieken van de ochtend. Met dozen overbodig speelgoed, dito cd’s en een hele trits ongelezen boeken zet ik koers richting de Middenweg om me een keer per jaar als verkoper te profileren. Verkopen is best leuk; maar het is altijd te vroeg, meestal te koud en diep in mijn hart vind ik het toch zonde om de complete serie Prison Break te verkopen voor vijf euro terwijl ik er ooit het twintigvoudige voor heb betaald.

Als rond de klok van twee de eerste flarden van Stil in mij van het podium van café Mojo mij tegemoet komen, is het tijd om in te pakken. Eerst even een praatje maken met buurman Kees die vanuit zijn prachtige tuin aan de Ringdijk prehistorisch speelgoed voor een spotprijs aan de man brengt. Normaal gesproken heeft de Ringdijk al dorpse trekjes; op Koningsdag is de straat getransformeerd tot een gehucht waar iedereen elkaar kent en met elkaar praat.

Episch centrum is het terras van La Vallade waar alles en iedereen samenkomt. Tafels en banken staan kriskras opgesteld. Kinderen rennen van de dijk naar het podium en terug, terwijl buurtbewoners en stamgasten met elkaar het glas, sorry, de plastic beker, heffen. De sfeer voelt aan als een zaterdagmiddag op een onvergetelijk festival. Dat is ook de reden dat Koningsdag voor mij al twintig jaar eindigt op deze plek. De vegetarische tapas vormen culinair gezien een gezond contrast met hetgeen ik de rest van de dag heb verorberd. En dat ik een La Chouffewil in plaats van een Amstel is geen probleem; zoals er zelden iets een probleem is bij La Vallade. De zon schijnt, de sfeer is goed en iedereen is blij.

Jaarlijks wordt rond de klok van zeven langzaam naar het hoogtepunt van de dag toegewerkt. De Biet is na een nummer of zes lekker warm gespeeld, de dag gaat ongemerkt over in de avond en de alcohol legt een aangenaam lome zweem over publiek en personeel. Buurtbewoner Patrick, op Koningsdag steevast uitgedost in een ensemble van een schreeuwerige Hawaïblouse aangevuld met een oranje cowboyhoed en niet bijpassende klompen, schreeuwt om Helter Skelter terwijl De Biet Light My Fire inzet. Na een tweede toegift lijkt het definitief klaar, want ook op Koningsdag gelden regels. Het blijft per slot van rekening Nederland. Vorig jaar werd Patrick op zijn wenken bediend en speelde De Biet een fantastische interpretatie van deze grote Beatles-hit. Of dat dit jaar weer gebeurt, is afwachten; De Biet heeft namelijk  meer dan tachtig andere nummers op hun repertoire staan: Van The Shadows tot Motown, van The Rolling Stones tot The Beach Boys. Een ding is wel zeker; het wordt, net zoals de twintig voorgaande edities, een onvergetelijke Koningsdag bij La Vallade.

Jim Jansen is hoofdredacteur van New Scientist, buurt-bewoner en eet al meer dan twintig jaar maandelijks bij La Vallade23 maart 2015

Lenterecept: Risotto van parelgort met asperges

La Vallade - asperges

Het lenterecept komt deze keer van Annemarie van Pol, die ooit als één van de allereerste koks is aangenomen bij La Vallade. Mensen kunnen haar ook kennen van District 5 waar ze zeker tien jaar met veel liefde de chef was. Ze kookt nu weer bij ons op zaterdag en runt het succesvolle cateringbedrijf "Annemarie kookt".

Voor 4 personen:
·      8 Hollandse asperges AA
·      8 groene asperges
·      half bosje basilicum
·      150 gram parelgort
·      1 ui
·      flinke scheut witte wijn
·      100 gram parmezaan
·      50 gram boter, scheutje olijfolie

1.      Schil de witte asperges goed.
2.     Haal de kontjes eraf en kook de schillen met kontjes in 1 liter water met een klontje boter, theelepel suiker en snufje zout.
3.     Snijd ondertussen de asperges in schuine stukken van ongeveer 3 cm.
4.     Schil de onderkant van de groene asperges, snijd de kontjes eraf en snijd ze ook in dezelfde maat stukken.
5.     Haal de schillen uit de bouillon en kook vervolgens de witte asperges beetgaar in dezelfde bouillon (ongeveer 5 minuten). Haal ze met schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen (niet in koud water: de delicate smaak verdwijnt snel).
6.     Vervolgens de groene asperges, iets korter, die mogen wel in koud water teruggekoeld. Gooi vervolgens asperges in een vergiet en hou apart.
7.     Laat de aspergebouillon op een pitje staan.
8.     Schil en snijd de ui en smoor zachtjes in olijfolie tot glazig.
9.     Voeg de parelgort toe en een flinke scheut witte wijn.
10. Breng aan de kook en schep genoeg aspergebouillon erbij, totdat de gort onder staat. Laat zachtjes pruttelen en voeg steeds wat bouillon toe tot de gort gaar is (na ongeveer ½ uur).
11. Rasp ondertussen de parmezaan, haal de basilicum van hun takje en scheur de blaadjes in stukjes.
12. Voeg de asperges toe, de helft van de geraspte parmezaan, de basilicum en op het laatst de boter. Proef en maak op smaak met peper en zout , verdeel over 4 borden en doe voor het opdienen de laatste parmezaan over de  risotto.

Bon appétit! 


11 november 2014

Terugblik

Wat een feest was dat! In oktober vierden wij ons 25-jarig bestaan. Hapjes van Annemarie, beats van Monsieur Ricard et Miss Martell en De Biet én gezelligheid van alle La Vallade-vrienden: een ultieme combinatie. Hier kun je de foto's nog eens terugzien.


24 september 2014

Nieuwsbrief

Beste La Vallade-vriend,

Het is een feit... onze eerste nieuwsbrief is verstuurd. Wil jij ook vier keer per jaar ons laatste nieuws (denk aan een recept, een column en andere La Vallade-updates) ontvangen? Meld je aan via het icoon 'Nieuwsbrief' rechts bovenin.

Hopelijk tot gauw aan de Ringdijk,
Het La Vallade-team

 

***

Feest!

Wij zijn bijna jarig! Kom je ook? Optredens van De Biet en een DJ, smakelijke hapjes én een 'mystery guest'. Dat mag je niet missen. Zondag 5 oktober, vanaf 15.00 uur.

 

***

Herfstrecept

Far Breton met pruimen en armagnac


INGREDIËNTEN

100 g ontpitte pruimen
200 g patisserie bloem
150 g suiker
40 g boter
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
1 l volle melk
5 el armagnac

BEREIDINGSWIJZE
Voor een taartvorm van 16 tot 20 cm diameter

- Meng de pruimen met de armagnac.
- Klop de eieren schuimig met de suiker en de vanillesuiker en meng er de gezeefde bloem onder. Voeg nu al roerend de melk toe.
- Vet een ovenschaal in met de boter en giet een bodem van het beslag in de schaal. Zet de schaal 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem de schaal uit de oven en verdeel de pruimen in de schaal. Giet de rest van het beslag in de schaal. Zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 20 à 25 minuten, zet de oven uit en laat de taart nog 30 minuten in de oven. Let op: laat de oven dicht gedurende het hele bakproces!
- Serveer de far breton lauw of koud.

Bon appétit!

 

***

Column: Uit en toch thuis

Welbeschouwd is het behoorlijk stoer om in Amsterdam een Frans restaurant te beginnen. Ga maar na: driekwart van de stad reist elk jaar af naar het Zuiden om daar groepsgewijs te constateren dat het eten er, hoe simpel ook, per definitie lekkerder is dan thuis. Want: Fransen, die weten van eten. (En drinken, ook.)

Toen ik een kwart eeuw geleden met mijn toenmalige schoonfamilie aanmonsterde bij het toen net geopende La Vallade, moesten we het dus nog maar zien. Het eten was weliswaar heerlijk en - net zo belangrijk - de sfeer formidabel, ja: bijna Frans maar, somberden we, zouden hoofdstedelingen aan dit knusse etablissement verknocht kunnen raken zoals ze dat doen aan de eerste de beste slobberwijn, zodra ze ook maar twee grenzen zijn overgestoken?

La Vallade had echter een geheim wapen achter de hand, waarvan ik, als inmiddels Franse tweede huizenbezitter, de waarde goed kan inschatten. En dat is: kennis van zaken wegens ervaring ter plekke.

De eigenaars leefden immers, wist toen al elke gast, met grote regelmaat in hun eigen Franse domein om er inspiratie op te doen en die meteen te vertalen in de keuken aan de Ringvaart. Was niet het restaurant genoemd naar juist dat buitenhuis, waarvan zelfs plaatjes te zien waren? Nou dan.

Echtheid. Misschien is dat wat Nederlanders op hun bord nog meer waarderen dan goede ingrediënten. Bij La Vallade toetsten ze blijkbaar telkens opnieuw of smaak en sfeer nog wel ‘klopten’ bij hoe het er in het grote voorbeeldland aan toe ging.

Toen ik laatst weer eens op het zonovergoten terras neerzeeg, vertelde de dochter des huizes - inmiddels alweer jaren zelf de baas - dat dat mythische familiehuis nog bestaat. Dat het, weliswaar verouderd, nog steeds een referentiepunt is voor alles wat in en om de keuken gebeurt. Al is het maar vanwege het historisch besef, vanwege de naam.

Heerlijk, zo’n anker. Het maakt dat La Vallade moeiteloos een tweede kwarteeuw in kan gaan. Omdat de grote, vaste schare liefhebbers van Frankrijk juist als ze er uit eten gaan een beetje thuis komen.

Onno Aerden schrijft elke zaterdag de column Man van de Wereld in het magazine FD Persoonlijk van het Financieele Dagblad. Zijn gebundelde columns verschijnen onder de titel ‘Wereldse Verhalen’ in oktober, hier te bestellen. Aerden schreef over zijn Franse tweede huis het boek Altijd Buiten Eten!, hier te bestellen.

 

***


juni 2013
Wonderbag saves time and worry.

 

De slow-cookers worldwide zijn verrast met een nouveauté: de wonderbag.

Het is een nieuwe vorm van de aloude hooikist: een gezellige zak, gevuld met gerecyclede polystyreen-bolletjes. De eerst op kookpunt gebrachte inhoud van een pan wordt langzaam gaar in de wonderbag. Die inhoud kan vanalles zijn: rijst en groentes maar ook visgerechten, stews en stoofvlees.  Recepten vliegen over internet. Alles wat je anders op een klein pitje of in de oven heel langzaam laat garen, kan ook in deze slowcooker bereid worden. Met als grote voordeel dat aanbranden niet kan! Als het je lukt om in de ochtend een gerecht voor te bereiden en in de zak te plaatsen, is het klaar als je thuiskomt van werk of anderszins. En er staat dan in je afwezigheid geen fornuis aan. De slogan is: saves time, energy and worry. De productie van deze heruitvinding is gelinkt aan een well-do-program: voor elke zak die je via wonderbag koopt, wordt er ook één geleverd aan een Afrikaans huishouden. Volgens de website heeft de levering van 500,000 wonderbags alleen al in Zuid-Afrika 250,000 ton carbon dioxide per jaar bespaard.

En daarbij tijd opgeleverd aan Afrikaanse moeders die dan tijdens het garen hun tijd meer waardevol konden spenderen. 

Nu is de verleiding groot om eerst op zoek te gaan naar een theemuts. Zouden die nog bestaan überhaupt? En zou het werken?

 

Een heel fijn en gelukkig nieuw jaar gewenst! La Vallade ontvangt je graag weer vanaf 2 januari --> Tous les jours ouvert !

 

Dit is de primeur van La Vallade's Gazette. Wekelijks wordt onze krant aangevuld met wetenswaardigs, nieuws en non-nieuws.

Tip van vandaag: oldcookbookporn

Heel plezierig en ook gruwelijk, als je de smooth pagina's in ogenschouw neemt waar wij keuken- en eetliefhebbers vandaag de dag op getrakteerd worden.

Of het nu de folder van de buurtsuper is of de sites die het ons makkelijk maken om onze eigen wensgerechten te bereiden, 't ziet er allemaal even glanzend en aantrekkelijk uit.

Hoe anders was het ooit. En hoe heerlijk is het om in kookboeken uit kinderjaren te bladeren. En hoe grappig ook dat de revival in de keuken haar weg gevonden heeft. Kijk naar garnalen die aan hun cocktail willen ontsnappen, zwarte worstjes, Picasso-vissen en eieren in aspic.

De tumbler-pagina van oldcookbookporn wordt aangevuld vanuit de facebookpagina met dezelfde naam: www.facebook.com/Oldcookbookporn 

Dat is fijn, want via die weg kun je ook je eigen favoriete plaatjes kwijt.

 

×